Avaleht > Koolitajate koolitus / Esinemine > “Teraapiakoer Taisi – Kuidas koerad aitavad vaimset tervist tugevdada?”

Vaimse Tervise Päeval, 10. oktoobril, külastasin Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis teraapiakoera Taisit, kes on 6-aastane ja keskendub oma töös eelkõige lastele. Tema toimekas perenaine ja tegevusterapeut Käty Saluveer jagas meiega Taisi igapäevase töö telgitaguseid ning kuidas koerad aitavad inimesi õppides ja kaasa aidates.

Labrador Taisi on läbinud põhjaliku koolituse ja sooritanud mitmeid keerulisi eksameid. Kas teadsite, et koertel on võime muuta oma ilmet nii, et nende silmad tunduvad inimestele veelgi armsamad ja usaldusväärsemad? Taisi on selle oskuse meister. Nad tõstavad sisesilma osa ülemist kulmu. 😉

Talle on omane rahustav rütm ja kindel tegevuste järjestus, mis on eriti oluline töötades lastekodudes, kus tuleb isegi vältida liigset kiindumust, arvestades mitmeid lapsi. Taisi oskab tähelepanelikult jälgida inimesi, teades, milline on ilm või millised riided keegi kannab ning kellele võib vaja minna abi, näiteks kukkumise korral. Saab aru ratastooliiga liikujatest. Ta suudab isegi aimata, millal pereliikmed koju saabuvad, tajudes nende lõhna või õigemini lõhnakontsentratsiooni muutust. Kella nad ju ei tunne.

Kas teadsite, et suured koerad kipuvad tihtipeale kartma väiksemaid koeri, sest nad ei suuda nende silmi näha, mis teeb nad ettearvamatuteks? Perenaise sõnul on emase koeraga lihtsam, kuna ta suudab ka ilusa isase koera nähes rahulikuks jääda, aga isased koerad võivad olla veidi keerulisemad. Mõned neist on pidanud eksameid mitu korda kordama, kuna neil on “pea väga sassi läinud”. 😊

Koerteteraapia täiskasvanutele ärevusprobleemidega hõlmab jalutuskäike pargis või poes ning kõik tegevused on eelnevalt kokku lepitud ja suunatud kindlatele eesmärkidele. Koerale on keeruline, kui klient ei liigu selgelt või ei suuda oma tundeid väljendada ja isegi rääkimine on takistatud. Ta oskab aga kogenult ennast kontrollida ka ebatavaliste ja järsude liigutuste korral.

Kas teadsite, et koera kõige turvalisem on alati silitada turjalt, seljalt pea poolt või rindkere piirkonnast? Talle lähenedes peaks alati seda tegema pea piirkonnast, et ta teaks, et olete teda märganud.

Koertele õpetatakse juba varakult silmsidet pidama ja seda oskust arendatakse alates teisest elukuust. Teraapiakoera valitakse eelkõige nende hulgast, kes on rahulikud ja tasakaalukad. Kuuekuusena on selge, kellest võib saada teraapias abiline.

Taisi tunneb rõõmu, kurbust ja teisi emotsioone ning mõistab ka vabastava naeru tähtsust. Oluline on hoida oma vaimset tervist, ning teraapiakoerad nagu Taisi on selles suureks toeks.

Katrin Sõlg

2024-10-10T11:18:40+02:00